top of page
 • Innan den första mc-turen på säsongen.
  Ibland händer det inte så mycket när du försöker starta motorcykeln, kanske bara ett litet klick ljud eller så händer ingenting även om du har bra snurr på startmotorn. Nu tänker jag ge dig lite råd hur du skall gå till väga så att din motorcykel blir körklar och trafiksäker. En förutsättning att det hela skall gå bra är att du har vinterkonserverat mc på ett riktigt sätt.
 • Innan du ger dig ut med fordonet på våren.
  Däcktryck Bromsar (vajrar och oljenivåer) Stötdämpare Glödlampor tuta m.m. Lagerglapp i hjullager och styrlager Övriga viktiga funktioner
 • Bensin Tanken.
  Om du har haft bensin i tanken över vinter bör du tappa ur den och fylla på med ny bensin. Den gamla bensinen blir dålig och motor blir mycket svårstartad eller startar inte alls. Töm även ur den gamla bensinen i förgasarna (skulle tömmas ur vid vinterkonserveringen). Det sitter en dräneringsskruv på nederkant av flottörhuset, lossa den några varv. Håll samtidigt en kopp under för att samla upp den gamla bensinen.
 • Tändstift
  Normalt kontrolleras och bytes tändstift vid service. Vid den första starten på våren kan tändstiften bli ''sura'' av olika anledningar och då kan det vara idé att kontrollera vilket skick tändstiften är i. Gör rent från eventuellt sot mm med något rengöringsmedel. Använd ej stålborste för då repar du isolarfoten och det kommer att samlas sot mycket lättare. Kontrollera så att det är rätt elektrodavstånd, se instruktionsboken. Mycket viktigt att du dra tändstiftet med rätt moment, se instruktionsboken. När du sätter dit tändhattarna kontrollera att de verkligen sitter fast på tändkabeln.
 • Batteriet
  Kontrollera vätskenivån i batteriet (gäller ej underhållsfria batterier), skall ligga mellan min- och max- markeringen. Fyll på med destillerat vatten vid behov. Har du inte underhållsladdat det under vintern måste du ladda batteriet. Starta inte din motorcykel utan att först ha laddat ditt batteri. Har du ett underhållsfritt batteri behöver du ej kladda med destillerat vatten utan bara underhållsladda batteriet. Det är bäst att ladda med en autoladdare som sköter allt utan att du behöver passa det hela. Vid avställningen koppla in autoladdaren och på våren ta bort den och du har ett fräscht batteri. Har du en manuell laddare kan du följa nedan laddtider. Laddtiden är viktig, laddar du det för länge eller med för hög amperstyrka kan det gå sönder. Med en billaddare på 4 Amp kan du ladda batteriet maximalt i en till två timmar. Tabellen här nedan visar hur lång laddtid du skall ha när du använder en mc-laddare. Laddtid 6 Volt- batteri12 Volt-batteriBatteriets amperstyrka 3 tim 4 tim 5 Ah 4,5 tim 6 tim 7 Ah 6 tim 8 tim 10 Ah 9,5 tim 12,5 tim 15 Ah 15 tim 20 tim 24 Ah Torka rent batteriet och batterihållaren. Montera batteriet och smörj in polerna med vaselin eller fet för att skydda mot oxidation.
 • Oljebyte och filterbyte
  Om du inte bytte olja på hösten bör den bytas nu. Motorn skall varmköras. Tappa ur oljan och lossa filtret eller filterhållaren. Använd verktyg av god kvalitet så att du inte skadar olje- resp oljefilterpluggen. Skall du vara noggrann skall du montera en ny bricka till oljepluggen för att bli garanterat tät. Oringen som tätar oljefiltret smörjer du in med lite olja innan det monteras. Har du ett oljefilter av typ spin-on filter läser du i instruktionsboken hur hårt det skall dras. Ofta dras dessa filter på tok för hårt och blir då svåra att få loss! Fyll på olja i motorn till maxstrecket. Starta motorn och kontrollera att det inte läcker någonstans. Kontrollera oljenivån en gång till, tänk på att filtret tar någon deciliter olja. Fyll på nivån mellan min- och maxstrecket.
 • Koppling
  torcyklar med våtkoppling kan ibland under längre tids uppehåll klibba ihop vilket gör att även om du trycker in kopplingsgreppet frikopplar inte kopplingen. Gör så här, varmkör motorn samtidigt som du håller inne kopplingsgreppet. Då släpper normalt kopplingen och det går att frikoppla.
 • Kedja (om du har någon)
  Kontrollera sträckningen på kedjan. Du mäter mellan bakaxeln och framdrevet. Kontrollera i instruktionsboken vilket spel du skall ha. Har ditt drivpacket rullat många mil kan kedjan vara ojämnt sliten och ge olika sträckning. Rotera bakhjulet och försök hitta det minsta spelet på kedjan, justera sträckningen enligt instruktionsboken. Du får aldrig ha kedjan helt sträckt för då "dödar" du den omgående. Smörj med någon typ av kedjesprej eller olja. Behöver du sträcka kedjan var noga med inställningen så att bakhjulet spårar.
 • Framgaffeln och styrlager
  Kontrollera att det inte läcker i gaffeltätningarna. Det kan börja läcka av sig självt under vintern. Komprimera framgaffeln och känn att den fjädrar som den skall. Har du en frisk framgaffel skall den bara niga en gång och sedan stoppa. Har du luftassisterad framgaffel har säkert den luften läckt ut, fyll på. Styrlagret är en annan väsentlig del som inte får glappa. Har du centralstöd på din mc är det lätt att kontrollera. Lyft upp framhjulet och samtidigt dra i gaffeln fram och tillbaka. Försök känna eller lyssna efter glapp/klonk i styrhuvudet. Har du glapp kontakta verkstad.
 • Bakstötdämpare och svinglager
  Även den kan börja läcka över vintern, kontrollera. Om du har slackat fjädern på stötdämparen glöm inte då att spänna fjädern. Du kan även ha luftassisterad stötdämpare, kontrollera då lufttrycket enligt instruktionsboken. Komprimera bakdelen på mc, den får inte kärva och skall fjädra tillbaka direkt och stanna. Gungar den några gånger efter är troligtvis stötdämparen slut. Har du centralstöd på mc kontrollerar du lätt svinglagret genom att dra svingen i sidled. Får ej vara något glapp.
 • Bromsar
  Kontrollera att det inte har läckt ut någon bromsvätska. Följ slangarna från huvudbromscylinder till resp bromsok samtidigt som du tittar efter torrsprickor. Om du behöver fylla på bromsvätska kontrollera i instruktionsboken vilken kvalitet du skall använda t ex DOT 4. Fyll på mellan min- och maxstrecket. Tänk på att bromsvätskan drar åt sig fukt och har mc stått i ett kallgarage bör du kontrollera bromsvätskans skick. Börjar den bli brunaktig är det hög tid att byta den. Var mycket försiktig så att du inte spiller bromsvätska på lackdetaljer, lacken tycker inte om detta! Kontrollera bromsbeläggen, du bör ha några millimeter kvar. Rulla mc och bromsa. Är du minsta osäker kontakta din mc-verkstad.
 • Däck och hjul
  Kontrollera däcksmönstret, skall vara minst 1 mm. Kontrollera även att det inte finns eventuella sprickor på däcksidor. Framdäcken kan också bli lätt vågformiga på slitytan. Sedan kommer det viktigaste, kontrollera att du har rätt lufttryck. Alla däck läcker ut luft och måste fyllas på, rätt lufttryck står i instruktionsboken. Du måste sedan kontrollera lufttrycket minst en gång per månad under säsongen, några hekto minskning av trycket ger onormalt högt däckslitage och försämrad väghållning, bromsförmåga!
 • Reglage
  Kontrollera gasen att den går lätt och att den framförallt går tillbaka. Den får under inga omständigheter fastna i fullgasläge! Kopplingsvajern kan kärva, skall gå tillbaka lätt. Om den inte går tillbaka riktigt kan kopplingen börja slira och ... Har du hydraulisk koppling påverkas kopplingsvätskan fukt som kan ge försämrad frikopplingsförmåga, se texten angående bromsar.
 • Belysning
  Kontrollera belysning, blinkers, bromsljus, instrumentbelysning och signal. Nu borde din mc vara körklar och trafiksäker. Starta försiktigt, provbroms i låg fart, känn på mc´s balans och styrning.
 • Vinterförvaring
  Några viktiga punkter som kan vara bra att känna till inför vinter- eller långtidsförvaring av din ATV, fyrhjuling, motorcykel, moped, EU-moped eller scooter. * Tvätta fordonet ordentligt med avfettning, tvättmedel och varmvatten, vaxa gärna efteråt. - Detta för att behålla lyster i lacken och du undvika rostangrepp. -Den måste bli helt torr. -Kör motorcykeln en liten runda, bromsa. * Varmkör motorn, byt oljor (motor och slutväxel/transmissioner). -Gammal olja kan orsaka korrosionsskador om den får stå i. * Skruva ur tändstift droppa ner några droppar olja i varje cylinder, kör runt motorn något varv med startmotorn. OBS! Se till att tändhattarna är jordade så att inte gnistbildning uppstår. Detta för att smörja cylinder/kolv och undvika korrosionsskador. * Sätt en plastpåse över bakre delen av ljuddämparen för att förhindra att fukt kommer in. * Töm förgasare på bensin genom att öppna tömningsskruven (dräneringsskruven) längst ner på förgasaren. Föroreningar i bensinen kan orsaka korrosionsskador. Bensinen kan även "kristalliseras" vilket täpper igen förgasaren. Membranet i CVK förgasare kan ta skada * Om fordonet står i en lokal med växlande temperatur kan det vara bra att fylla upp tanken. Detta för att undvika bildande av kondens i tanken. Svensk bensin klarar normalt att lagras under en vinter. Har du plåttank kan den börja rosta vilket täpper igen bensinfilter. * Står fordonet i varmgarage slipper du kondens problemen. * Förvara instruktionsbok, verktygssats inomhus i värme. * Batteriet - Förvaras moppen där temperaturen understiger 0 grader koppla ur batteriet, ställt det i uppvärmt utrymme och underhållsladda ,detta kräver en batteriladdare som slår om till underhållsladdning då batteriet är fulladdat. Ctek batteriladdare - klicka här! Ett helt urladdat batteri kan tappa i effekt och kyla kan skada batteriet. * Batteriet - Förvaras moppen där det är +20 grader sker liten självurladdning (ca 3% av nominell effekt/månad MEN förvara batteriet urkopplat). Ett inkopplat batteri kan laddas ur p.g.a. läckström / tjuvström. * Fyll upp lite extra luft i däcken (om du inte har mjuka däck som kan ta skada av detta). För att undvika att däcken deformeras under förvaringen * Om du har mjuka däck köp ett depåstöd för att undvika att däcken deformeras under förvaringen. Racingdäck har ofta gummi av mjukare kvalité. * Täck över moppen. För att slippa onödig damm/skit (stoppa gärna in en "torrboll" under kapellet detta motverkar kondensbildning). * Smörj de vajrar man kommer åt, helst alla, smörj även låsen med lite teflonspray. För att undvika att dessa skall börja "kärva". * Smörj blanka ytor med silikonspray (tvätta ren ytorna på våren innan du börjar köra). Detta förhindrar att ytorna blir angripna av rost. * Smörj in gaffelbenen (de blanka ytorna) med 5-56 eller WD40(gunga fordonet upp och ned ett par gånger) Detta förhindrar att ytorna blir angripna av rost och att packboxarna spricker. * Har du en vätskekyld motor se över frysskyddet om fordonet skall stå kallt. Detta för att förhindra att kylare samt slangar fryser sönder. Detta görs med en glykolprovare som finns att köpa på alla bensinmackar för under 100 kr. Kylvätskan skall bytas med en intervall på 2-4 år. * Kontrollera vad dina försäkringsvillkor säger om de skulle bli stulen. Är låsen godkända? Är garagets lås godkända? Läs mer om våra säkerhetslösningar här! * Läst din fordonsmanual? Passa på att kolla igenom denna lite mer noggrant.
 • Vinterkonservering av motorcykel
  Tvätta av motorcykeln, den måste bli helt torr efter tvätten (kör motorcykeln en liten runda, bromsa). Varmkör motorn, byt olja och oljefilter. Se till att du bara har några liter bensin kvar i tanken. Starta motorn och därefter häll i motorolja eller helst tvåtaktsolja (så att du får en kraftig oljeinblandning). Fortsätt att köra motorn någon minut innan du stoppar den. Du får då en oljefilm i förgasarna som skyddar mot oxidation (gäller ej insprutningsmotorer). Skruva bort tändstiften (motorn skall vara kall), häll någon centiliter motorolja i varje cylinder, kör runt motorn något varv med startmotorn. OBS! Se till att tändhattarna är jordade så att inte gnistbildning uppstår. Töm bensintanken, bensinledningar och flottörhusen från bensin. Du kan även välja att ha tanken fulltankad men tänk då på att bensin ej är någon lagervara och tappar tändvillighet. Kan ibland göra att din motorcykel blir svårstartad till våren! Häll i lite olja i tanken, skaka tanken så att insidan blir täckt med olja. Töm ut överflödig olja. Kontrollera att kylsystemet är fyllt med en blandning av 50/50 kylvätska och destillerat vatten. Kylvätskan skall bytas med en intervall på 2-4 år. Detta görs normalt vid service. Smörj alla vajrar. Sätt en plastpåse över bakre delen av ljuddämparen för att förhindra att fukt kommer in. Rengör kedjan med fotogen/diesel, torka den ren, därefter smörj in med kedjesprej. Ta bort batteriet från motorcykeln, förvaras frostfritt, underhållsladda ett par gånger per månad eller ännu bättre med en automatladdare som då kan stå kopplad hela tiden. Laddarna skall vara av mc-modell. Förvara instruktionsbok, verktygssats inomhus i värme. Om möjligt palla upp motorcykeln så att däcken avlastas. Vaxa alla lackade ytor. Smörj in blanka ytor med rostskyddsolja. Täck till sist över motorcykeln med ett skynke som ventilerar (t ex mc-kapell för inomhusbruk eller ett lakan ). Reparera eventuella fel innan du ställer in motorcykeln. Beställ reservdelar under vintersäsongen så slipper du få panik till våren.
 • Service enligt servicebok
  För att ditt fordon ska fungera på bästa sätt bör det lämnas till auktoriserad serviceverkstad efter visst antal gångtimmar, miltal eller tid. Utöver de vanliga åtgärderna såsom byte av motorolja, tändstift, luftfilter och kontroll av ventiler i motorn finns åtgärder som bör göras efter viss tid oavsett mätarställning. Exempelvis bör bromsvätskan bytas efter ca 2-3 år och kylvätskesystemet fungerar ofta bättre efter en rengöring och byte av vätskan efter några år. Tänk på att garantier som lämnas av importör inte gäller om service ej utförs enligt instruktioner.
 • Egen service
  Vad måste du själv kontrollera? Det viktigaste är naturligtvis motoroljan. Denna måste kontrolleras så ofta som manualen föreskriver för att garantin ska gälla. Rätt däcktryck sparar däck och bränsle, samt ger dig bättre väghållning och kortare bromssträcka. Underhållsladda startbatteriet, koppla gärna in fordonet till en underhållsladdare när det parkeras så kommer batteriet att hålla i många, många år. Tvätt rekommenderas generellt 1 gång per månad under säsong då fordonet används, oftare om det bir mycket smutsigt vid användning. Då kan man även upptäcka eventuella skador. Kontakta oss före du gör några reparationer, installationer eller ombyggnationer - detta är vanligtvis inte godkänt enligt garantivillkoren och i värsta fall kan garantin förfalla i sin helhet om detta utförs utan vårt godkännande.
bottom of page